Beszerzési források

Ha látom, miből van, tudom, miből van!

Az egészségtudatos étkezés egyik legalapvetőbb szabálya, hogy lehetőség szerint minél kevesebb készterméket fogyasszunk, és törekedjünk arra, hogy ételeinket egytől egyig magunk készítsük. Mi állítsuk elő a lisztből a kenyeret, a tojásból a süteményt. Ha az alapanyagok beszerzéséről magunk gondoskodunk, nagyobb biztonsággal tálalhatunk a családunknak egészséges, tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott ételeket, ideális beltartalmi értékekkel, minimálisra csökkentve az olyan nem kívánt adalékokat, mint a színezékek, ízfokozók, tartósítószerek vagy felesleges cukrok.

Azonban ha magunk is szerezzük be az alapanyagokat, nem mindegy, hogy ezeket a legközelebbi hipermarketben tesszük, mellőzve a címkék, származási helyek, kezelési módok elolvasását, vagy törekszünk arra, hogy a lehető legjobb minőségű, legtisztább alapanyagok kerülhessenek a konyhánkba. Mire érdemes figyelni az egyes élelmiszerek esetében?

Zöldségek, gyümölcsök

Két szempontot érdemes figyelembe venni a választásnál: az egyik, hogy lehetőség szerint a szezonnak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket válasszuk, a másik, hogy ha tehetjük, biogazdálkodások terméseire essen a választásunk. Bio, vadon termett, helyi kistermelőktől vásárolt alapanyagok nem fognak csalódást okozni, és ezek jó eséllyel cukor, növényi olaj, kén, adalékok és tartósítószerek nélkül termettek. Ha biztosra szeretnénk menni, a megvásárolt élelmiszereket pár percig áztassuk ecetes vízben, ez egyrészt segít eltávolítani az esetleges permetmaradványokat, másrészt megöli azokat a baktériumokat, melyek elszaporodva az étel penészedéséhez vezethetnek. Az eper például napokkal tovább eltartható ezzel a módszerrel!

Tejek, tejtermékek

Elsősorban a tejboltok lesznek a segítségünkre, illetve a piacok, ahol biztosan nem ipari forrásból származó tejet kapunk, hanem elsősorban háztáji, nyers tejet. Ennek zsírtartalma magasabb, de tartósítószertől mentes, ahogy vélhetően a tehén, akitől a tej származik, szintén vegyszerektől mentes táplálékon nevelkedett. FONTOS: a nyers, nem hőkezelt tejet forraljuk át, mielőtt fogyasztjuk. Keressük a teljes zsírtartalmú, pasztőrözött de nem homogenizált és nem UH tejeket.

Húsok

Ha háztáji húsokhoz hozzá tudunk jutni, az a legbiztosabb módja annak, hogy pontosan tudjuk, hogy az asztalunkra kerülő hús milyen állatból származik, az az állat hogyan nevelkedett, milyen táplálékot evett. Kerüljük az ipari állattartásból származó állatok húsát.

Húskészítmények

A háztáji beszerzés itt is garancia lehet a minőségre. Kerüljük az ipari állattartásból származó állatok húsát és az abból készített feldolgozott hústermékeket is. A házi jellegű termékek esetében kisebb eséllyel találkozhatunk olyan összetevőkkel, mint a mesterséges színezék, a hidrolizált fehérje, vagy épp a nátrium glutamát.

Halfélék

Alapvetően igaz, hogy jól tesszük, ha kerüljük a tenyésztett halak húsát és a belőlük készített halkészítményeket. A konzerveknél keressük a „saját levében”, „olívaolajban” eltett termékeket, és kerüljük mindazokat, melyek összetevői között szója, hidrolizált fehérje, füst aroma, stb szerepel. Ha MSC logós termékeket találunk, ezeknél abban is biztosak lehetünk, hogy a hal fenntartható forrásból származik.

Zsiradékok

A hidegen sajtolt növényi olajok és magolajok bátran felkerülhetnek a polcra. Ezek segítenek a szervezetben található zsírok egyensúlyának felállításában, és értékes tápanyagokkal látják el a szervezetet. Keressük a szabadtartásban nevelt állatok zsírját (mangalica, kacsa, liba), és még jobb, ha azt is tudjuk, hogy az adott állat milyen táplálékon nevelkedett. Kerüljük a finomított olajokat, helyettük válasszuk az extra szűz, finomítatlan, hidegen sajtolt olajokat, és ezeket fogyasszuk saláták tetején. Figyelem: ezek az olajok hevítéskor elveszítik kedvező élettani tulajdonságaikat, így ezeket mindenképpen nyersen, hidegen fogyasszuk.

Sütéshez használjunk kókuszzsírt, finomítatlan pálmaolajat, bio táplálékokon nevelt állatok zsírját.

Tojás

A tojásokon található jelölés segít a megfelelő választásban. Elsősorban a tanyasi, háztáji tojás lesz a jó választás, hiszen ezeknél feltételezhető a szabadtartás és a vegyszermentes táplálás. Amennyiben üzletben vásárolunk, a tojásra nyomtatott piros jelölést figyeljük: a jelölés első számjegye az állattartási technológiát jelöli: 1=szabad, 2=alternatív, 3=ketreces, 0=ökológiai. Ezt követi az országkód (HU), majd a megyekód, és egy sor egyéb jelző, de számunkra a legfontosabb az első szám. Határozottan kerüljük a 3-as jelzésűt, és törekedjünk a 0-1-es jelölésű megvásárlására. A 2-es (alternatív) jelölés általában a mélyalmos tartást jelöli, ez állatvédelmi szempontból és az alapanyag szempontjából is elfogadható még, ha nem jutunk szabad vagy ökológiai tartású tyúk tojásaihoz. A 3-as jelölésű tojást lehetőség szerint ne fogyasszuk nyersen, csak kizárólag hőkezelést követően.

Ajánlott beszerzési források listája

1. Táncoskert Biogazdaság - legeltetett marha, birka, szárnyas, mangalica, tojás 
2. Magyar Családi Gazdaság - marha, juh, mangalica, tej 
3. Legenda - vadhús termékek, belsőségek 
4. Szomor ökofarm - szürkemarhaságok 
5. NPK Beef - marha húsok és hústermékek 
6. Biokert - CSA kosárközösség - Bio zöldségek 
7. Budapest, Csörsz utcai biopiac 
8. Szimplakert Háztáji piac - Budapest 
9. Sezgin Török Hentes - bárány húsok 
10. Herencsényi Öko Kosárközösség 
11. CSA Közösségi Biokertészetek összesített listája 
12. Lile családi gazdaság 
13. Hercsényi Ökotársulás Közösség 
14. Csenderes Biogazdaság - legeltetett, bio marhahús 
15. Neked Terem - web piac 
16. Fény Utcai Piac - Szomor Ökofarm Hentese (emelet) 
17. Halmánia - halászott friss szardínia, sügér, süllő 
18. sertés, szürkemarha - Győr 
19. Vitamin Szalon - Győr 
20. E-BIO Kosárközösség, Budapest 
21. YouTyuk Háztáji tojás 
22. Tanyasi Csirke 
23. Bio Hazai Édesburgonya 
24. Adalékmentes szárított marhahús snack 
25. Gasztroplacc Termelői piac Budapesten 
26. 'Nagymama Házi Boltja' 
27. MészárSteak - húsbolt 
28. Alemitta Szabadtartású csirke 
29. Keleméribáránykák - Szabadtartású bárány 
30. MagosVölgy Ökológiai Gazdaság 
31. Kertvárosi Kamra - Közösségi mezőgazdálkodás 
32. Teri néni bio fűszerei és gyógynövényei 
33. MÁDI SAJT | Tejtermékek és sajtok legeltetett tehenektől 
34. Bio ABC, Budapest 
35. Nomádo Udvarház - Mangalica sertés házi termékek 
36. Mangalica füstölt szalonna - Biobarlang webáruház 
37. Virágoskút webáruház - húsok, friss termékek 
38. BioManna.hu - Természetesen a termelőtől 
39. K.E.R.T. Program - Kosárközösség - Budapest-Nadap 
40. Egyensúly Tanya:tiszta élelmiszer,életmód,közösség 
41. HPmangalicaFarm - Home | Facebook 
42. Pomázi Közösségi Életkert - Home | Facebook 
43. Zsámboki biokertészet

 

Szívesen bővítenéd a listát saját kedvenc termelőid elérhetőségével? Kattints ide, és a kapcsolati űrlapot kitöltve küldd el a részünkre!